30 dages Challenge.

Gennem de seneste 30 dage har jeg taget kampen op med mit løb i forbindelse med ramadanen og fasten. Det at faste og være i stand til at løbe selv på tom mave, for at flytte den mentale styrke. Vi mennesker er skabt til at kunne klare os i op til 1 uge uden mad og væske, alligevel lever vi i en tid, hvor det at spise og drikke fylder en del i vores hverdag. Vi spiser dagligt i snit 4-6 gange om dagen med snacks inkl. Så det at afholde sig fra mad og væske under ramadanen er med til at træne vores mentalitet til at afholde os fra vores lyster til mad, vand og meget mere.

  • Hvordan har det så været at løbe på tom mave?

Det har været en meget spændende proces, hvor det at afholde sig fra mad og væske blev fulgt op med mindst 5km. Løb dagligt. Kroppen har heldigvis en god evne til at adapte/tilpasse sig en lang række nye vaner, hvilket betød det blev nemmere for hver dag. Fra tør hals, forpustet og en mave, der knurrer, blev det hele vendt til en letheds følelse, mental overskud til at løbe mere end 5km. Og øget intensitet. Det er heller ikke nogen hemmelighed at dette har været med til at holde vægten nede, hvilket kan være svært i ramadanmåneden, da der desværre er en tendens til at overspise i de timer man har sit madvindue (Solnedgang-Solopgang).

  • Men hvad sker der helt præcis med kroppen når vi faster?

Du vil typisk opleve de første 2-3 dage særlig hårdt, da det typisk her du mærker hovedpine og let svimmelhed fordi kroppen er i en tilvænningsfase. Det er også her mange falder fra fordi de oplever en udvandt situation, men De som har fastet før og er bekendt med processen ved det blot er i begyndelsen og det stille og roligt aftager. Men under fasten vil du normalt (Såfemt du ikke overspiser) opleve en vægttab og øget muskelmasse grundet denne proces. Når du faster tilpas længe nok, sker der det at din krop går i ketose, hvilket betyder din krop går i en tilstand den forbrænder fedt fremfor kulhydrater og ligeledes vil denne tilstand være med til at holde på/bevare endnu mere muskelmasse fordi behovet for blodsukker er faldende under ketosen. Netop det lavere behov for blodsukker resultere i kroppen skal bruge færre aminosyrer fra dine muskler, hvilket betyder mindre tab af muskelmasse.

Der findes en lang række undersøgelser på hvad fasten gør ved kroppen både fysisk, mentalt, sundhedsmæssigt og kan være med til at lindre sygdomme.

 

Foto credit: @mstensgaard